MEERWAARDE

Toekomst: RWA past in scenariobenadering/risicobenadering

Steeds vaker ontwikkelt brandveiligheid zich op basis van risicobenadering. Dit is nieuw voor brandveiligheid maar al langer in gebruik voor bijvoorbeeld de externe veiligheid.
Het biedt de mogelijkheid niet alleen de worst-case situatie te beschouwen maar ook andere (brand)scenario‘s te analyseren en wegen. NEN 6079 omschrijft voor het eerst een dergelijke benadering.

Het grote voordeel van de risicobenadering is dat maatregelen die geen impact hebben op het ergst denkbare scenario, maar wel degelijk een zeer positieve invloed hebben, worden beloond.

 

Een metafoor die hier prima past is het verplichte gebruik van de autogordel. Als je met 150 km/h tegen een boom rijdt zal de gordel je waarschijnlijk niet helpen maar rijd je met een lage of middelmatige snelheid tegen een boom dan biedt de gordel je absoluut bescherming.
Iedereen is het erover eens dat de gordel zinvol is, ondanks dat deze in het worst-case scenario geen gegarandeerde toegevoegde waarde biedt. Toch is een autogordel verplicht